wandelen echtens paradijs
Nederland,  Drenthe

5x wandelen in het Echtens Paradijs

Bijgewerkt op 12 december 2022

Het Echtens Paradijs, dat behoort tot Boswachterij Ruinen, is een zeer geschikt gebied om te wandelen. Het hele natuurgebied is 1200 hectare groot. Het van oorsprong onontgonnen en ontoegankelijke gebied is in de jaren 30 beplant met naaldbossen. Tegenwoordig komen er steeds meer loofbomen bij. Je wandelt hier door het bos, over heide en stuifzand en langs mooie vennetjes. In deze blog lees je meer over de verschillende wandelroutes in het Echtens Paradijs.

Witte route

Deze wandelroute voert je over de hei, langs een vennetje en door het bos. Honden zijn mits aangelijnd toegestaan. De witte route is ongeveer 3 kilometer lang.

Parkeerplaats en startpunt: Parkeerplaats bij Bovenveen aan de Ruinerweg

Groene route

De groene wandelroute is een rondwandeling van 1,5 kilometer. Perfect als je toch even wil wandelen door het Echtens Paradijs.

Parkeerplaats en startpunt: Parkeerplaats bij Bovenveen aan de Ruinerweg

Locatie parkeerplaats op de kaart

Rode route: Natuurpad Ruinen

De rode wandelroute door het Echtens Paradijs is 5,5 kilometer lang. Een deel van de route is afgesloten voor honden, omdat daar schapen grazen. Er is een omleiding aangelegd voor wandelaars met honden. De omleiding staat op de routekaart bij de start en is onderweg ook gemarkeerd met paaltjes.

Parkeerplaats en startpunt: Parkeerplaats bij Bovenveen aan de Ruinerweg

Let op: het startpunt van de rode route is aan de andere kant van de weg. Ook daar is het mogelijk om je auto te parkeren.

Familiepad

Deze wandeling van iets meer dan 2 kilometer gaat over een betonnen pad en is daardoor goed toegankelijk voor mindervaliden, rolstoelgebruikers, rollators en wandelwagens. Onderweg zijn er meerdere rustpunten en picknickplaatsen. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Parkeerplaats en startpunt: Parkeerplaats bij Bovenveen aan de Ruinerweg

rolstoelpad echten ruinen
Startpunt van het familiepad

Blauwe route

De blauwe route in Echtens Paradijs is de grootste uitgezette wandelroute en misschien ook wel meteen de mooiste. Je wandelt bijna 6 kilometer door een prachtig gebied. Ook op deze route zijn honden toegestaan, mits je ze ‘aan het lijntje’ houdt.

wandelen Echtens paradijs
Het startpunt van de blauwe route mag er zijn

Parkeerplaats en startpunt: Parkeren voor de blauwe wandelroute doe je een stukje verderop ten opzichte van de andere wandelroutes. Rijd een stukje door richting Ruinen, aan de andere kant van de weg zie je een bord staan met ‘Speelweide’. Sla dit zandpad op en parkeer iets verderop. De parkeerplaats is het startpunt van de blauwe wandelroute.

Het grote grasveld van de speelweide is geschikt voor een sportieve activiteit of picknick

speelweide Echtens paradijs
Speelweide Echtens Paradijs

In de buurt

In de buurt van het Echtens Paradijs is nog een mooie wandelroute te vinden. Deze wandelroute rond de Gijsselterkoelen start echter wel vanaf een ander punt. In dit artikel lees je er alles over.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en reisinspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!