Rettenbachklamm

De neerslagradar mag wel goed in de gaten gehouden worden, want de route langs de Rettenbachklamm kan vrij glad zijn. De dag voordat ik de route ging bewandelen had het lichtjes gesneeuwd in Graz, en dat kon ik duidelijk merken toen ik aan het wandelen was. Voorzichtig moest ik de route volgen om niet uit te glijden. Gelukkig had ik mijn bergschoenen meegenomen tijdens mijn stedentrip naar Graz

Vanaf het centrum stap je in tram 1 richting de tramhalte Waldorf. Vanaf deze tramhalte is het vijf minuutjes lopen naar het begin van de route van de Rettenbachklamm. De route wordt aangegeven met het nummer 85. De route verraste me doordat er eigenlijk geen heel duidelijk pad was en je redelijk moest klauteren. Het avontuurlijke paadje en de rivier maken deze wandeling zeker de moeite waard.

Eenmaal aan het einde van de Rettenbachklamm kan je kiezen om route 85a of 85b te volgen. Linksom loopt route 85a richting Platte Stefanienwarte en rechtsom route 85b naar basilica Mariatrost. Ondanks dat ik voornamelijk Mariatrost graag wilde zien, koos ik er toch voor om linksom te gaan. De bordjes gaven aan dat dit een langere route is. Daarnaast zag het er uit alsof je langer door het bos zou wandelen en dat sprak mij wel aan. Draag tijdens je wandeling door de omgeving van Graz geschikte kleding, zoals bijvoorbeeld deze dames sportleggings.

Stefanienwarte

Na een stukje wandelen kom je uiteindelijk bij het land van een fruitboer terecht. Tussen zijn fruitbomen loop je omhoog, totdat je bij het bedrijf en de weg aankomt. De fruitboer wijst je vanaf hier graag verder de weg, wel in het Duits.

De weg vervolgt zich weer verder tussen de bomen door. Deze keer gaat de route de hele weg heuvelopwaarts. Totdat je boven aankomt bij Stefanienwarte. Je treft hier een groot grasveld en de toren aan. Een heerlijke plek om te genieten van het uitzicht en een welverdiende pauze. Tijdens mijn wandeling was de toren helaas gesloten, maar anders is het echt een geweldig uitkijkpunt.

Mariatrost

Na de pauze is het tijd om de route te vervolgen. Vanaf Stefanienwarte wandel je richting de huizen in het dorp, waar je ook een bushalte kunt vinden. Vanaf hier kan je met de bus terug naar Graz. Omdat ik nog graag Mariatrost wilde zien en nog wel energie over had om langer te wandelen, koos ik ervoor om weer terug te gaan naar de splitsing van de route aan het einde van de Rettenbachklamm. 

Weer langs de fruitboer, waar ik nu even langer genoot van het uitzicht over het bos, terug naar de Rettenbachklamm. Om de route richtig Mariatrost te vervolgen. De route voert je langs een hertenboerderij, maar al snel komt Mariatrost in zicht. Na 216 traptreden sta je oog in oog met een kerk waar een klooster omheen is gebouwd. Een imposant gebouw van buiten en van binnen. Een echte must-see als je hier in de buurt bent en gaat wandelen in de omgeving van Graz.

Mariatrost
Mariatrost

Terug naar Graz

Vanaf de basilica ben je in no-time weer bij een tramhalte waar je de tram richting het centrum van Graz neemt. Door beide routes te combineren heb ik in totaal twee uur over de wandeling gedaan. Ik raad het dan ook zeker aan om beide routes te combineren als je graag door het bos wandelt en van culturele bezienswaardigheden houdt. Als je gaat wandelen is het belangrijk om kleding te dragen die je warm en droog houdt, ventileert en natuurlijk lekker zit. Denk bijvoorbeeld aan een sportjas voor dames.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Simone Bruin

Van regionaal nieuws en duurzame mode tot artikelen over avontuurlijke wandelroutes, de tofste steden en de mooiste landen. Wanneer ik op reis ben dan voel ik me vrij en verbonden met de wereld. Hoe tof is het om nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en lokaal eten te proeven?!

Lees hier alle artikelen over

Oostenrijk

Rettenbachklamm wandelen Graz