Rettenbachklamm wandelen Graz
Europa,  Oostenrijk

Wandelen dichtbij het centrum van Graz

Bijgewerkt op 24 mei 2023

Binnen een mum van tijd van het centrum van Graz naar de ongerepte natuur van Oostenrijk. Tijdens je stedentrip in Graz kan het. Wandel bijvoorbeeld de route langs de Rettenbachklamm, een verrassende route waar je over kleine rotsen aan het klauteren bent. Waarna je vervolgens kan kiezen voor een route door het bos naar Platte Stefanienwarte of richting basilica Mariatrost. Wij vertellen je graag meer over wandelen in Graz, dichtbij het centrum!

Rettenbachklamm

De neerslagradar mag wel goed in de gaten gehouden worden, want de route langs de Rettenbachklamm kan vrij glad zijn. De dag voordat ik de route ging bewandelen had het lichtjes gesneeuwd in Graz, en dat kon ik duidelijk merken toen ik aan het wandelen was. Voorzichtig moest ik de route volgen om niet uit te glijden. Gelukkig had ik mijn bergschoenen meegenomen tijdens mijn stedentrip naar Graz

Vanaf het centrum stap je in tram 1 richting de tramhalte Waldorf. Vanaf deze tramhalte is het vijf minuutjes lopen naar het begin van de route van de Rettenbachklamm. De route wordt aangegeven met het nummer 85. De route verraste me doordat er eigenlijk geen heel duidelijk pad was en je redelijk moest klauteren. Het avontuurlijke paadje en de rivier maken deze wandeling zeker de moeite waard.

Eenmaal aan het einde van de Rettenbachklamm kan je kiezen om route 85a of 85b te volgen. Linksom loopt route 85a richting Platte Stefanienwarte en rechtsom route 85b naar basilica Mariatrost. Ondanks dat ik voornamelijk Mariatrost graag wilde zien, koos ik er toch voor om linksom te gaan. De bordjes gaven aan dat dit een langere route is. Daarnaast zag het er uit alsof je langer door het bos zou wandelen en dat sprak mij wel aan.

Stefanienwarte

Na een stukje wandelen kom je uiteindelijk bij het land van een fruitboer terecht. Tussen zijn fruitbomen loop je omhoog, totdat je bij het bedrijf en de weg aankomt. De fruitboer wijst je vanaf hier graag verder de weg, wel in het Duits.

De weg vervolgt zich weer verder tussen de bomen door. Deze keer gaat de route de hele weg heuvelopwaarts. Totdat je boven aankomt bij Stefanienwarte. Je treft hier een groot grasveld en de toren aan. Een heerlijke plek om te genieten van het uitzicht en een welverdiende pauze. Tijdens mijn wandeling was de toren helaas gesloten, maar anders is het echt een geweldig uitkijkpunt.

Mariatrost

Na de pauze is het tijd om de route te vervolgen. Vanaf Stefanienwarte wandel je richting de huizen in het dorp, waar je ook een bushalte kunt vinden. Vanaf hier kan je met de bus terug naar Graz. Omdat ik nog graag Mariatrost wilde zien en nog wel energie over had om langer te wandelen, koos ik ervoor om weer terug te gaan naar de splitsing van de route aan het einde van de Rettenbachklamm. 

Weer langs de fruitboer, waar ik nu even langer genoot van het uitzicht over het bos, terug naar de Rettenbachklamm. Om de route richtig Mariatrost te vervolgen. De route voert je langs een hertenboerderij, maar al snel komt Mariatrost in zicht. Na 216 traptreden sta je oog in oog met een kerk waar een klooster omheen is gebouwd. Een imposant gebouw van buiten en van binnen. Een echte must-see als je hier in de buurt bent en gaat wandelen in de omgeving van Graz.

Mariatrost
Mariatrost

Terug naar Graz

Vanaf de basilica ben je in no-time weer bij een tramhalte waar je de tram richting het centrum van Graz neemt. Door beide routes te combineren heb ik in totaal twee uur over de wandeling gedaan. Ik raad het dan ook zeker aan om beide routes te combineren als je graag door het bos wandelt en van culturele bezienswaardigheden houdt. 

Dit artikel over wandelen in Graz is geschreven door Simone Bruin.

Handige links voor het plannen van je reis:

Treintickets naar Graz met NS International

Vind de leukste accommodaties in Graz bij Booking.com