Ontdek het groen van Hardenberg te voet

Hardenberg wordt omringd door een aantal natuurgebieden, zoals het Vechtdal en het Reestdal en biedt mede hierdoor volop mogelijkheden voor natuurliefhebbers. Met de vele wandelpaden en uitgezette wandelroutes is de regio uitstekend geschikt om te voet te verkennen. Pak je rugzak in, trek je wandelschoenen aan en ontdek Hardenberg en omgeving.

Handig om te weten: Stippel eenvoudig je wandelroute in de omgeving van Hardenberg uit via de routeplanner van het wandelnetwerk Vechtdal Overijssel. Klik op het startpunt op de kaart om de beschikbare routes te bekijken.

Hardenberg wandelen

Boswachterij Hardenberg

Het eerste natuurgebied in dit overzicht is waarschijnlijk meteen de bekendste van de vijf. Boswachterij Hardenberg is een ruim 1000 hectare groot bos in eigendom van Staatsbosbeheer. Het bos heeft onder andere prachtige vennetjes, heidevelden en afwisselende wandelroutes te bieden. Toch zullen de meeste mensen het gebied vooral kennen van recreatieplas Oldemeijer, dat midden in het bos te vinden is. 

De Oldemeijer is op warme zomerdagen een heerlijke plek om te zwemmen en daarnaast wordt er het hele jaar door veel gewandeld. In de omgeving zijn drie verschillende wandelroutes uitgezet: de rode route van 4,8 kilometer, de groene route van 6 kilometer en een gele route van iets meer dan 12 kilometer. Honden mogen mee, mits aangelijnd. De parkeerplaats en tevens het startpunt van de wandelroutes vind je aan de Oldemeijerweg.

wandelen Hardenberg Oldemeijer

Engelandse Bos

Een nog vrij onbekend gebied om te wandelen vlakbij Hardenberg is het Engelandse Bos. Het Engelandse Bos (ook wel geschreven als Engelandsche Bosch) heeft zijn naam te danken aan het nabijgelegen buurtschap Engeland en is een rustgebied voor reeën. De ideale plek om ’s ochtends vroeg of aan het begin van de avond reeën te spotten dus!

Door het Engelandse Bos zijn twee wandelroutes uitgestippeld. Volg de rode pijltjes voor een route van 2,2 kilometer en volg de groene voor een wandeling van iets meer dan 4 kilometer. Parkeren kan aan de Korreldijk, honden zijn aangelijnd welkom.

Het Engelandse Bos is een nat gebied, om droge voeten te houden is er een vlonderpad aangelegd. Trek voor de zekerheid waterdichte schoenen aan, want ook de zandpaden kunnen nat en modderig zijn.

Collendoorner Bos

Het Collendoorner Bos ligt in het kleine plaatsje Collendoorn in de gemeente Hardenberg en is een fijne plek om te wandelen in de omgeving van Hardenberg. Het gebied deed ooit dienst als vuilstort, maar inmiddels ontwikkelt de natuur zicht hier al jaren en is het getransformeerd tot een natuurgebied met een overvloed aan bijzondere flora en fauna. 

Zowel fiets-, ruiter- als wandelpaden kronkelen hier door elkaar en vanaf de top van de 20 meter hoge vroegere vuilnisbelt heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Nieuwsgierig? Via het wandelroutenetwerk zijn meerdere wandelroutes door het gebied uitgezet, variërend van 3 tot 12 kilometer. Honden zijn aangelijnd welkom. Je vindt het startpunt van de routes en de parkeerplaats aan de Kerkdijk in Collendoorn.

Loozensche Linie

De Loozensche Linie is een historische verdedigingslinie in de buurt van Hardenberg, uit de periode van Lodewijk Napoleon in de 18e eeuw. De linie werd aangelegd als een verdedigingswal langs de Vecht, tussen de dorpen Loozen en Gramsbergen en diende als een strategische verdedigingsbarrière tegen mogelijke aanvallen vanuit het oosten, met name vanuit het gebied dat nu Duitsland is.

Veel delen van de linie zijn nog steeds zichtbaar in het landschap en dat maakt het een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars. In het gebied is een wandelroute van zo’n 14 kilometer uitgezet, maar je kan hier ook heel goed rondwandelen zonder je aan een vooraf uitgestippelde route te houden. Een leuke manier om meer van het gebied te zien, is het gratis toegankelijke elektrische pondje. Met één druk op de knop breng je jezelf en je medepassagiers naar de andere kant van de Vecht. Het pondje is in de vaart van 1 april tot 1 november.

Met veel verharde paden en een rolstoelvriendelijke uitkijktoren is de Loozensche Linie ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Parkeren kan aan de Hardenbergerweg 23 in Loozen. Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Reestdal

Om deze lijst met 5 mooie gebieden om te wandelen in Hardenberg compleet te maken, tippen we ook nog graag het Reestdal. Het Reestdal ligt op de grens van Drenthe en Overijssel en is een eeuwenoud landschap met voornamelijk bos, heide en hooilanden. Het gebied heeft haar naam te danken aan de rivier de Reest, die grotendeels nog in de oorspronkelijke vorm door het landschap kronkelt. Leuk om te weten, is dat de rivier de natuurlijke grens tussen de provincie Drenthe en de gemeente Hardenberg vormt.

Het bos- en heidegebied Haardennen is een aantrekkelijk wandelgebied in het Reestdal, maar vanaf het bezoekerscentrum starten ook een aantal mooie wandelroutes. Het bezoekerscentrum is gevestigd in boerderij De Wheem in Oud-Avereest en is het ideale vertrekpunt om het gebied te voet te ontdekken. Adres: Oud Avereest 22, Balkbrug.

foodwalk Reestdal

Wandelen in Hardenberg: plan je route via het wandelnetwerk

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld gekregen van alle mogelijkheden voor wandelen in Hardenberg en omgeving. Zoals al eerder benoemd plan je je wandelroute gemakkelijk via de online routeplanner van het wandelnetwerk Vechtdal Overijssel.

Het wandelnetwerk werkt simpel: Op een routekaart staan de routes aangegeven met een kleur, die correspondeert met de gekleurde pijlen op de routepalen die je onderweg tegenkomt. De verschillende routes kunnen aan elkaar gekoppeld worden, zodat een langere route gelopen kan worden. Bij ieder startpunt staat een informatiepaneel met informatie over de routes en de omgeving. Via het wandelnetwerk bepaal je zelf welke route en afstand je loopt.

Nieuwsgierig wat de omgeving van Hardenberg naast wandelen nog meer te bieden heeft? Op de website van Visit Hardenberg vind je inspiratie voor je bezoek aan de regio.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Overijssel

wandelen Hardenberg