Wandelen in Westerwolde

De Gemeente Westerwolde ligt in het oosten van de provincie Groningen en heeft een gevarieerd landschap dat onder andere bestaat uit bossen, heidevelden, beekjes en historische dorpen. Dit maakt het een zeer geschikt gebied voor wandelaars die van afwisseling houden. 

Stichting Wandelen in Westerwolde (WIW) heeft 40 wandelroutes in en rondom Westerwolde uitgezet die variëren van 1,5 tot 16 kilometer. Een aantal van deze routes is ook te combineren tot een langere route. Daarnaast loopt het 100 kilometer lange Westerwoldepad door het gebied. De wandelroutes leiden je langs de meest bijzondere plekjes en laten je kennismaken met de verrassende natuur van de regio.​ Zo zijn er onder andere wandelroutes in de buurt van Stadskanaal, Ter Apel en vestingstad Bourtange uitgezet.

wandelen westerwolde routes

Onze favoriete wandelroutes in Westerwolde

Zoals je van ons gewend bent delen we graag en regelmatig mooie wandelroutes in Nederland en daarbuiten. Omdat we wat wandelen betreft veel focussen op de drie noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen delen we ook graag een aantal van onze favoriete wandelroutes in Westerwolde met je. We lichten de drie mooiste wandelroutes in willekeurige volgorde uit, maar probeer ook zeker een of meer van de andere routes in de regio.

Wandelroute Driestromenland

De wandelroute Driestromenland (aangeduid met nummer 3) voert je door de omgeving van het kleine dorpje Wedde. Rondom het dorp, dat minder dan 2000 inwoners telt, vind je een aantal wandelmogelijkheden, zoals de Driestromenland wandelroute. 

Tijdens deze route van iets meer dan 6 kilometer wandel je door het dal van de Ruiten Aa, een kronkelend beekdal met veel wandel- en fietspaden. De beek wordt graag gebruikt om te kanoën en in het voorjaar wandel je hier door een schilderij van wilde bloemen. De wandelroute voert je vlak na de start langs Burcht Wedde, die zeker het bekijken waard is.

Bepaalde delen van deze wandelroute kunnen in sommige seizoenen na heftige regenval (herfst, winter) erg nat zijn, het dragen van waterdichte schoenen wordt daarom aangeraden.

Lengte wandelroute: 6,5 kilometer
Markering: Geel-wit met opdruk WIW 3
Honden toegestaan: Ja, aangelijnd
Startpunt en parkeren: Parkeerplaats dorpshuis De Voortgang, Kerkstraat 10, 9698 AR Wedde

Wandelroute Rijsdam Jipsinghuizen

Nog een mooie route om te wandelen in Westerwolde is de wandelroute Rijsdam Jipsinghuizen (aangeduid met nummer 21). In 8,5 kilometer voert deze route je over vooral onverharde paden en weilanden door de omgeving van Jipsinghuizen en Sellingen. Tijdens een deel van de route wandel je langs het Ruiten Aa Kanaal, dat voor de Tweede Wereldoorlog een belangrijke vaarroute voor de beroepsvaart was. Tegenwoordig beschikt het kanaal over meerdere zelfbedieningssluizen en -bruggen, waardoor het kanaal ook veel voor pleziervaart wordt gebruikt.

Lengte wandelroute: 8,5 kilometer
Markering: Geel-wit met opdruk WIW 21
Honden toegestaan: Nee
Startpunt en parkeren: Weenderstraat 4, 9551 TA Sellingen

Wandelroute De Bosbeek Ter Apel

Als je Ter Apel hoort of leest denk je misschien niet direct aan wandelen, maar wist je dat je ook hier prachtige wandelingen kan maken? Zo is wandelroute De Bosbeek Ter Apel (aangeduid met nummer 26) een goede keuze als je via kronkelende paadjes en beekjes de groene omgeving van Ter Apel wil ontdekken. 

Rondom Ter Apel, een dorp met ongeveer 10.000 inwoners, vind je meerdere wandelroutes die eigenlijk allemaal de moeite waard zijn. Je wandelt hier over het Groningse platteland en door prachtige bossen waar het nog echt stil is. Aangekomen bij Hotel Boschhuis, het startpunt van deze wandelroute, begrijp je meteen waarom je voor deze route hebt gekozen. 

Steek voor of na je wandeling zeker even de weg over om een kijkje te nemen bij Klooster Ter Apel. Dit midden in een bosrijke omgeving gelegen klooster is tegenwoordig een museum, met permanente en wisselende tentoonstellingen, maar ook van de buitenkant erg indrukwekkend om te zien.

Lengte wandelroute: 12,5 kilometer
Markering: Geel-wit met opdruk WIW 26
Honden toegestaan: Ja, aangelijnd
Startpunt en parkeren: Hotel Boschhuis, Boslaan 6, 9561 LH Ter Apel

Nog meer wandelroutes in Westerwolde

Naast bovengenoemde drie wandelroutes zijn er, zoals we al schreven, nog veel meer wandelroutes in Westerwolde te vinden. In de omgeving zijn er inmiddels 40 uitgezet, die allemaal variëren in lengte en landschap. Zo zijn de wandelroutes Stopkepad, De Twaalf Apostelen en De Beetse Sellingen ook zeker de moeite waard. Liever een kortere route lopen? Kies dan voor Vestingroute Oudeschans. Tijdens deze wandelroute loop je in zo’n 3 kilometer rond de voormalige vesting Oudeschans.

Trek je wandelschoenen aan

Wil je zelf ook kennismaken met de verrassende natuur en de landschappen van Westerwolde? Neem dan een kijkje op de bestemmingspagina van Westerwolde op de website van Visit Groningen voor nog meer inspiratie voor mooie wandelroutes om te wandelen in Westerwolde. Trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak in en geniet van de rust en de stilte in deze oase voor groene doeners.

Westerwolde Wandelweekend

Op 29 en 30 juni 2024 vindt alweer de 12e editie van het Westerwolde Wandelweekend plaats. Tijdens het Westerwolde Wandelweekend wandel je door de regio en kan je deelnemen aan diverse activiteiten. Je kan kiezen uit verschillende afstanden en starttijden. Lijkt het je leuk om mee te doen? Aanmelden voor het Westerwolde Wandelweekend kan via deze website.

Westerwolde wandelroutes

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Groningen

wandelen Westerwolde