landgoed de vossenberg wijster
Nederland,  Drenthe

Wandelen in Wijster: Landgoed de Vossenberg

Bijgewerkt op 20 januari 2023

Ben je op zoek naar een stukje onontdekte natuur waar je alleen de vogels hoort fluiten? Daar waar je de Schotse Hooglanders ziet grazen en daar waar je omringt bent door water en kikkers? Ga dan eens wandelen in Wijster bij Landgoed de Vossenberg. Een parel die veel mensen nog niet kennen. 

wandelen wijster
Drenthe, wat ben je mooi!

Wandelroute Landgoed de Vossenberg in Wijster

De brug bij het Linthorst Homankanaal is het startpunt van de wandelroute over Landgoed Vossenberg in Wijster. Je volgt de paarse paaltjes. Op de paaltjes is met strepen aangegeven welke kant je op moet. De route is zo’n 6,5 kilometer lang.

Zorg er wel voor dat wanneer het regent, of geregend heeft, je laarzen of waterdichte schoenen draagt. De route is niet kinderwagen- en rolstoeltoegankelijk. Honden zijn toegestaan, maar moeten op een gedeelte van de route wel worden aangelijnd.

Halverwege de route steek je de doorgaande weg over. Na de oversteek gaat de route verder door het bos. Een klein stukje verder kom je weer een vee rooster tegen. Vanaf dit punt kun je grazende Schotse Hooglanders tegenkomen.

Vanaf hier is de markering op de paarse paaltjes trouwens niet altijd even goed aangegeven. Soms staan de strepen op de achterkant van de paaltjes, maar als je de paarse paaltjes gewoon blijft volgen, kom je uiteindelijk gewoon weer bij het begin- en eindpunt uit. 

wandelen wijster
Volg de paarse paaltjes

Hoe kom ik er en waar parkeren?

Navigeer naar Kanaal Westzijde in Wijster. Bij de brug aan het Linthorst Homankanaal vind je de parkeerplaats. De parkeerplaats ligt aan de westkant van het kanaal. Als je vanaf Wijster (Bruntingerweg) komt is het voor de brug aan de rechterkant. 

Hieronder zie je de locatie van Landgoed Vossenberg op de kaart:

Het landschap van Landgoed de Vossenberg in Wijster

Het landschap van Landgoed de Vossenberg is zeer afwisselend en voert je langs het Linthorst Homankanaal, dat geheel door veenarbeiders uitgegraven is. Je passeert een stukje van het Oude Diepje en komt langs mooie vennetjes, waar de Schotse Hooglanders grazen. Onderweg wandel je door dichtere stukken bos en over de heide. Een prachtige mix voor een goede wandeling.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!

Misschien vind je dit ook leuk: