sant agata Cannobio
Europa,  Italië

Wandelen naar Sant’Agata vanuit Cannobio

Bijgewerkt op 28 november 2022

Wat veel mensen niet weten is dat je vanuit het Italiaanse dorpje Cannobio aan het Lago Maggiore een mooie wandeling kan maken. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over het Lago Maggiore, de Alpen en meerdere dorpjes aan het meer. Nieuwsgierig? Je leest hier alles over de hike naar Sant’Agata vanuit Cannobio.

Sant’Agata is een dorpje vlakbij Cannobio en wordt ook wel het balkon van het Lago Maggiore genoemd

Startpunt Sant’Agata wandeling

Het startpunt van de hike naar Sant’Agata start eigenlijk in de berm van de ‘grote weg’ die door Cannobio loopt. Als startpunt voor deze uitleg nemen we even Camping Riviera, die ook aan deze weg ligt. Vanaf de camping ga je rechtsaf en loop je ongeveer 500 meter over de stoep richting Zwitserland. Dat klinkt misschien raar, maar als je hier op vakantie bent op vaker komt weet je meteen wat we hiermee bedoelen. De grensovergang van Italië en Zwitserland bevindt zich namelijk op een paar kilometer van Cannobio.

Na ongeveer 500 meter gelopen te hebben vanaf de camping loop je via het paadje (op de foto hieronder) omhoog. Op dit punt start ook meteen de wandelroute naar Sant’Agata. Onderweg volg je de bordjes of markeringen op stenen en andere objecten die je tegenkomt. Onze ervaring is dat de route goed is aangegeven, maar je wel goed moet blijven opletten. Eigenlijk zoals tijdens de meeste hikes.

De coördinaten van het startpunt zijn: 46.07238548856748, 8.692839774572851. Tip: kopieer de coördinaten en plak ze in je navigatie-app.

startpunt sant agata
Het startpunt van de wandeling

Hoe lang duurt de Sant’Agata hike?

Veel mensen vragen zich af hoe lang het duurt om helemaal naar boven te wandelen. Nou, dat valt mee! In een klein uurtje wandel je naar boven, om uit te komen in Sant’Agata. Onderweg kan je op meerdere plekken even stoppen. De terugweg wandelden wij dezelfde route in zo’n 45 minuten weer naar beneden. De route is iets meer dan 3 kilometer lang, zowel heen als terug, dus in totaal loop je ongeveer 6,5 kilometer.

Goed om te weten

In de omgeving van het Lago Maggiore kan het ook in de zomer af en toe flink regenen. De weg naar boven gaat vooral het eerste deel over beschutte paden waar vanaf eind augustus/begin september de bladeren al van de bomen vallen. Trek tijdens de hike naar Sant’Agata dus (stevige) wandelschoenen aan, want de paden kunnen glad zijn.

Op de top van Sant’Agata, tegenover de kerk, vind je een restaurant met terras waar je even kan uitrusten. Vanaf het terras heb je fantastisch uitzicht over Cannobio.

Lees ook: Dit is er allemaal te doen in Cannobio

uitzicht over cannobio lago maggiore
Het uitzicht boven is prachtig

Parkeren Sant’Agata

In de directe omgeving van het startpunt van de Sant’Agata hike kan je helaas niet parkeren. Als je met de auto naar Cannobio komt raden we aan om je auto in het dorp (bijvoorbeeld bij een supermarkt) te parkeren.

Ga je liever met de auto naar Sant’Agata? Gebruik dan je navigatie-app en rijd de berg omhoog en je komt vanzelf een parkeerplaats tegen. Wel een parkeerplaats met heel mooi uitzicht trouwens! Vanaf de parkeerplaats is het nog een paar minuten lopen naar Sant’Agata.

Vergeet niet om de kerk van binnen te bekijken

kerk sant'agata
De kerk van Sant’Agata
sant'agata hike
uitzicht sant agata
Uitzicht onderweg naar boven

Nog meer inspiratie

Wil je nog meer tips en reisinspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!

Italië Waanzinnige Wereld