wandelen sterrenbos Frederiksoord
Nederland,  Drenthe

Wandelen door het Sterrebos in Frederiksoord

Bijgewerkt op 9 november 2022

Tijdens ons verblijf in Frederiksoord en Veenhuizen moesten we dit wel even meepakken: wandelen door het Sterrebos in Frederiksoord. Het blijft namelijk best bijzonder om door een sterrebos (ook wel sterrenbos) te wandelen. Deze korte wandelroute van zo’n 3 kilometer is ideaal om even een frisse neus te halen en als je nieuwsgierig bent naar hoe een sterrenbos eruitziet. De route loopt dwars door Landgoed Westerbeeksloot in Frederiksoord.

sterrenbos Frederiksoord
Herfst in het Sterrebos van Frederiksoord

Sterrenbos

Wat is nou een sterrenbos? Wikipedia zegt er het volgende over: Een sterrenbos is een bos met een lanenstructuur dat, oorspronkelijk was aangelegd als park. Het huidige Nederlandse woord ‘sterrenbos’ is een verbastering van de oorspronkelijke Oud-Nederlandse schrijfwijze ‘starre bosch’, oftewel: een beplanting van starre bomen of hoge coniferen.

Een sterrenbos was zeer geschikt voor de jacht, omdat vanuit het middelpunt het overstekend wild op alle paden kon worden gezien.

Een sterrenbos is dus aangelegd en daardoor kan het wel een beetje ‘gemaakt’ aanvoelen als je er wandelt. Soms zelfs perfect. Maar dat maakt het zeker niet minder mooi! De meeste sterrenbossen zijn honderden jaren oud. Indrukwekkend om te zien en een keer te ervaren.

Hoe kom je in het Sterrebos van Frederiksoord?

Stel je navigatie in op: Majoor van Swietenlaan 1A, 8382 CE Frederiksoord. Daar is voldoende gratis parkeergelegenheid. Vanaf de parkeerplaats wandel je binnen enkele minuten naar het begin van de wandelroute door het sterrebos. De route begint vlak voor Logement Frederiksoord. De wandelroute is in verband met de hoogteverschillen en bruggetjes niet geschikt voor kinderwagens. Honden zijn (mits aangelijnd) toegestaan.

Locatie op kaart

Klik hier om de gratis brochure van de wandelroute door het Sterrebos van Frederiksoord te downloaden en te bekijken. Het is een aanrader om voor of na het wandelen door het sterrebos van Frederiksoord een bezoek te brengen aan Museum de Proefkolonie.

Kijk hier voor meer mooie wandelroutes

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram. Meer dan 12.000 mensen gingen jou al voor!