wandelen vakkenhoogte meeuwenveen
Drenthe,  Nederland

Wandelen Takkenhoogte en Meeuwenveen

Bijgewerkt op 8 mei 2021

Opzoek naar een wandeling? Deze wandelroute door de (waterrijke) gebieden Takkenhoogte en Meeuwenveen is in alle seizoenen erg mooi. Naast de mooie natuur kom je hier ook veel dieren tegen. Zo worden hier regelmatig bijzondere vogelsoorten gespot, grazen er Schotse Hooglanders en is er een gedeelte waar schapen het landschap nóg mooier maken.

In dit blog lees je alle informatie om lekker te kunnen wandelen in Takkenhoogte en Meeuwenveen.

Takkenhoogte en Meeuwenveen

Door het gebied Takkenhoogte en Meeuwenveen loopt een gemarkeerde wandelroute van zo’n 4,5 km. Deze rondwandeling is goed te combineren met een bezoek aan de kijkheuvel en de oeverzwaluwwand waar je onderweg langsloopt. Je kunt de wandelroute een stukje verlengen, zoals je op de foto hierboven kunt zien.

Het gebied is opgedeeld in twee gedeeltes. Aan de ene kant van de weg is Meeuwenveen, met de Meeuwenplas. Aan de andere kant van de weg is het gebied Takkenhoogte.

Takkenhoogte is zeer geschikt voor het spotten van vogels en bijzondere planten

Het hele gebied is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Honden zijn op het grootste gedeelte van de wandelroute toegestaan, mits je ze aan de lijn houdt. Er is een klein stukje – daar waar de schapen grazen – waar je trouwe viervoeter niet mag komen. Voor dit punt kun je een alternatief stukje van de route volgen.

meeuwenplas
Pingo-ruïne Meeuwenplas

Praktische informatie

Parkeren doe je langs de weg of op de (kleine) parkeerplaats. Het adres van de parkeerplaats is: Nieuwe Dijk 26, 7921 XD Zuidwolde. Je kunt hier gratis je auto parkeren en vanaf de parkeerplaats direct beginnen met wandelen. Op de foto hieronder zie je het startpunt als je vanaf de parkeerplaats start.

Je kunt deze wandelroute ook op een andere plek langs Nieuwe Dijk beginnen. Het is een rondwandeling, dus als je de paarse paaltjes volgt kom je altijd weer uit op het punt waar je gestart bent.

In Takkenhoogte, waar de Schotse Hooglanders grazen, kun je er voor kiezen om je wandeling uit te breiden tot zo’n 5 kilometer. Je loopt dan een soort van kleine lus extra.

takkenhoogte meeuwenveen wandeling
Startpunt vanaf de parkeerplaats

Geïnteresseerd in de geschiedenis van dit gebied? Neem dan eens een kijkje op deze website.

Schotse Hooglanders in de buurt van Zuidwolde

Ook kun je tijdens deze wandeling bij Takkenhoogte en Meeuwenveen Schotse Hooglanders tegenkomen.

Schotse Hooglanders zijn (g)razend populair bij wandelaars, fotografen en bloggers. Meestal zijn ze lastig ‘te vinden’. In dit artikel lees je waar je het beste en gegarandeerd Schotse Hooglanders kunt spotten in Drenthe.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram. Meer dan 10.000 mensen gingen jou al voor!

Meer wandelroutes

Ben je opzoek naar nog meer mooie wandelroutes in Nederland en dan vooral door Drenthe? Bekijk dan deze pagina. Hier hebben wij alle wandelroutes overzichtelijk gebundeld.

Geniet van het wandelen bij Takkenhoogte en Meeuwenveen!

Hoi! Mijn naam is Carlo en ik ben in 2019 begonnen met Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.