wandelen takkenhoogte meeuwenveen
Nederland,  Drenthe,  Overijssel

Wandelen Takkenhoogte en Meeuwenveen

Bijgewerkt op 7 april 2023

Opzoek naar een wandeling? Deze wandelroute door de waterrijke gebieden Takkenhoogte en Meeuwenveen vlakbij Zuidwolde (Dr.) is in alle seizoenen erg mooi. Naast de mooie natuur kom je hier ook veel dieren tegen. Zo worden hier regelmatig bijzondere vogelsoorten gespot, grazen er Schotse Hooglanders en is er een gedeelte waar schapen het landschap nóg mooier maken. In dit artikel lees je alle informatie om te wandelen bij Takkenhoogte en Meeuwenveen op de grens van Drenthe en Overijssel.

takkenhoogte meeuwenveen wandelen

Takkenhoogte en Meeuwenveen

Door het gebied Takkenhoogte en Meeuwenveen loopt een gemarkeerde wandelroute van 4 kilometer. Deze rondwandeling is goed te combineren met een bezoek aan de kijkheuvel en de oeverzwaluwwand waar je onderweg langsloopt. Je kunt de wandelroute een stukje verlengen, daarover verderop meer.

Takkenhoogte Meeuwenveen is een goede plek voor het spotten van vogels en bijzondere planten

Het hele gebied is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Honden zijn op het grootste gedeelte van de wandelroute toegestaan, mits je ze aan de lijn houdt. Er is een klein stukje – daar waar de schapen grazen – waar honden niet zijn toegestaan. Voor dit punt kan je een alternatief stukje van de route volgen. Dit staat duidelijk aangegeven.

takkenhoogte meeuwenveen
Pingo-ruïne Meeuwenplas

Praktische informatie

Parkeren doe je langs de weg of op de (kleine) parkeerplaats. Het adres van de parkeerplaats is: Nieuwe Dijk 26, 7921 XD Zuidwolde. Je kunt hier gratis je auto parkeren en vanaf de parkeerplaats direct beginnen met wandelen. Op de foto hieronder zie je het startpunt als je vanaf de parkeerplaats start.

De wandelroute is ook te starten vanaf een willekeurige andere plek langs de Nieuwe Dijk. Het is namelijk een rondwandeling, dus als je de paarse paaltjes volgt kom je altijd weer uit op het punt waar je gestart bent. Als we ervan uitgaan dat het begin van de wandelroute het punt van de foto hieronder is, dan kan je er vlak voor het einde van de wandelroute voor kiezen om je wandeling uit te breiden tot 5 kilometer. Je loopt dan een kilometer extra. Ook dit staat onderweg aangegeven.

takkenhoogte meeuwenveen zuidwolde
Startpunt vanaf de parkeerplaats

Geïnteresseerd in de geschiedenis van dit gebied? Neem dan eens een kijkje op deze website van het Reestdal.

Schotse Hooglanders in de buurt van Zuidwolde

Ook kun je tijdens deze wandeling bij Takkenhoogte en Meeuwenveen Schotse Hooglanders tegenkomen. Schotse Hooglanders zijn (g)razend populair bij wandelaars en fotografen. Meestal zijn ze lastig ‘te vinden’. Eerder schreven wij al een artikel over waar je het beste Schotse Hooglanders in Drenthe kunt spotten.

Meer wandelroutes

Ben je op zoek naar nog meer mooie wandelroutes in Nederland en door Drenthe? Bekijk dan deze pagina. Hier hebben wij alle wandelroutes overzichtelijk gebundeld. Geniet van het wandelen bij Takkenhoogte en Meeuwenveen!