wandelen zwarte gat Zuidwolde
Nederland,  Drenthe

Wandelen bij Het Zwarte Gat in Zuidwolde

Bijgewerkt op 6 december 2022

Vlakbij het Drentse dorp Zuidwolde kan je een mooie route van 4,5 kilometer wandelen. Het viel ons op dat er nog maar weinig over deze mooie route te vinden is. Daarom schreven we een artikel over wandelen bij Het Zwarte Gat in Zuidwolde.

Het Zwarte Gat

Het Zwarte Gat is een klein natuurgebied dat wordt beheerd door Stichting Het Drentse Landschap. Dit gebied is onderdeel van Het Schotterveld en leent zich uitstekend voor een frisse wandeling. Deze wandelroute is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Honden zijn niet toegestaan, in verband met het loslopende vee.

Schotse Hooglanders

Het gebied rond Het Zwarte Gat wordt begraasd door een kleine groep Schotse Hooglanders. Ze lopen hier rustig rond en schrikken niet zo snel van de mensen die hier wandelen. Vergeet niet dat dieren altijd onvoorspelbaar zijn, dus laat ze lekker hun gang gaan en kom niet te dichtbij.

Wandelroute Zwarte Gat

De wandeling brengt je via onverharde paden langs heide en natuurlijk Het Zwarte Gat. Het Zwarte Gat dankt zijn naam aan het ondiepe water, dat zwart kleurt omdat er veel veen op de bodem te vinden is. In het begin van de route loop je door een heidelandschap, verderop door een klein bos. Voor de route van 4,5 kilometer volg je de paarse paaltjes zoals je die hierboven op de foto ziet.

wandelen zwarte gat Zuidwolde
Je wandelt door een steeds wisselend landschap

Hoe kom je er?

Stel je navigatie in op: De Egge, Zuidwolde. Je navigeert nu naar een kruispunt, je moet alleen nog wel iets verder doorrijden. Helemaal tot aan daar waar de verharde weg stopt. Je slaat dan linksaf het zandpad (Zuiderweg) op. Langs dit zandpad kan je de auto parkeren. Het startpunt van de wandeling vind je vervolgens aan de rechterkant van het zandpad.

Kom je vanaf de N48? Neem dan afslag Alteveer-Kerkenveld

Op de foto hieronder zie je de ingang van de wandelroute. Veel plezier met wandelen bij Het Zwarte Gat in Zuidwolde!

ingang het zwarte gat Zuidwolde
Startpunt wandelroute Zwarte Gat Zuidwolde

Nog meer inspiratie

Wil jij Drenthe samen met ons (her)ontdekken? Volg ons dan op Instagram en neem regelmatig een kijkje op onze website om inspiratie op te doen voor leuke activiteiten en accommodaties in onze provincie. Wil je nog meer tips en reisinspiratie ontvangen? Schrijf je dan ook in voor onze nieuwsbrief en lees als eerste onze nieuwste artikelen.