Hoe werken wandelknooppunten?

Om maar meteen met de belangrijkste vraag te beginnen: Hoe werken wandelknooppunten? Je start een knooppuntenwandeling altijd bij een van de genummerde wandelknooppunten. Bij sommige knooppunten vind je een informatiepaneel, maar sowieso een paal met daarop het betreffende wandelknooppunt.

Wanneer er ook een informatiepaneel aanwezig is tref je hierop een kaart aan van de directe omgeving, met daarop de bijbehorende nummers van de knooppunten en de afstanden tussen de verschillende knooppunten. Kies het knooppuntnummer waar je naartoe wil wandelen of stippel meteen een hele route uit door meerdere knooppunten met elkaar te verbinden. Je herkent de wandelknooppunten in Drenthe aan de witte bordjes met bruine pijlen en cijfers, zoals te zien op de foto hieronder.

Lees ook: Dit zijn alle wandelroutes in het Dwingelderveld

wandelnetwerk Drenthe

Wandelnetwerk Drenthe

Sinds 1 april 2024 is het mogelijk om door heel Drenthe een wandeling uit te stippelen via de in totaal 5777 kilometer aan wandelroutes van het wandelnetwerk. Ook sluiten de knooppunten in Drenthe aan op het wandelknooppuntennetwerk van Overijssel, Friesland, Groningen en Duitsland.

Goed om te weten: Honden moeten tijdens de knooppuntenroutes aangelijnd zijn als je door of langs weilanden loopt. Hetzelfde geldt langs sloten, beken en kanalen en daar waar dit door de grondeigenaar is aangegeven.

hoe werken wandelknooppunten

De mooiste wandelknooppunten in Drenthe

Na het lezen van dit artikel met uitleg over het wandelnetwerk in Drenthe vraag je je natuurlijk af wat de mooiste wandelknooppunten in Drenthe zijn?! Dat kan je natuurlijk het beste zelf gaan ontdekken, maar als we dan toch een paar gebieden mogen aanraden dan zouden we zeker de omgeving van Borger, het Doldersummerveld en Terhorsterzand (op de rand van Nationaal Park Dwingelderveld) noemen.

Hieronder delen we een aantal knooppuntroutes door Drenthe die wij zelf uitgestippeld en gelopen hebben. De lijst wordt regelmatig aangevuld.

Hart van Drenthe (5 km): 64-59-72-58-66-77

wandelknooppunten uitgelegd

Stippel zelf een knooppuntenroute uit

Alles duidelijk? Dan is het nu tijd om te gaan wandelen! Je kan online een route uitstippelen of een old school wandelknooppuntenkaart kopen. Het voordeel van een papieren wandelknooppuntenkaart is dat ze speciaal zijn ontworpen om je te helpen bij het plannen van een route en ze informatie bevatten over de locatie en de onderlinge afstanden van de knooppunten. Daarnaast bieden ze ook informatie over bezienswaardigheden, natuurgebieden en andere interessante stops langs de routes. Liever online een route uitstippelen? Dat doe je gemakkelijk via de tool op de website van Wandelnet of de app.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

wandelnetwerk Drenthe