Natuurgebied Zeijerwiek

Natuurgebied Zeijerwiek ligt in de Kop van Drenthe, tussen de Drentse hoofdstad Assen en het dorpje Zeijen. Een fijn gebied om te fietsen en wandelen, en bovendien nog een stuk rustiger dan in de bekendere natuurgebieden in de omgeving, zoals het Fochterloërveen en Nationaal Park Drentsche Aa.

Zeijerwiek is ook een populair gebied om bijzondere vogels en reeën te spotten. Zo hebben vogelaars hier bijvoorbeeld al een kraanvogel, grote gele kwikstaart, velduil en een blauwborst gezien. In de buurt van Zeijerwiek broeden af en toe ijsvogels en ook de otter heeft zich er gevestigd. Houd je ogen en oren open en wie weet vang je tijdens je wandeling wel een glimp van ze op. Let op: In Zeijerwiek zijn honden welkom, mits aangelijnd.

Onderhouden door vrijwilligers

Het natuurgebied Zeijerwiek wordt beheerd en onderhouden door een groep vrijwilligers van de stichting ZijerWiek en Omgeving. Deze organisatie zonder winstoogmerk zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van de natuur en het landschap rondom Zeijen. Een aantal keer per jaar stropen vrijwilligers hun mouwen op om het gebied te onderhouden. Samen zorgen zij er onder andere voor dat bomen en struiken waar nodig worden gesnoeid en dat fiets- en wandelpaden begaanbaar blijven.

Wandelroutes Zeijerwiek

In natuurgebied Zeijerwiek zijn door Staatsbosbeheer twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet: een rode en een gele. De rode route heeft een lengte van 7,5 kilometer en de gele wandelroute is 15 kilometer lang. Beide wandelroutes starten officieel bij Café Hingstman aan de Hoofdstraat in Zeijen, maar kunnen ook worden gestart vanaf de kleine parkeerplaats aan de Minister Cremerstraat. Een andere optie is zelf een wandelroute uitstippelen via het wandelnetwerk van Drenthe.

Startpunt en parkeren wandelroutes Zeijerwiek: Café Hingstman aan de Hoofdstraat in Zeijen of Minister Cremerstraat in Zeijerveld, schuin tegenover huisnummer 11.

Wandelnetwerk Drenthe

Via het wandelnetwerk van Drenthe stippel je eenvoudig je eigen wandelroute uit aan de hand van knooppunten. Sinds begin 2024 is het mogelijk om door heel Drenthe een wandeling uit te stippelen via de in totaal meer dan 5000 kilometer aan wandelroutes van het wandelnetwerk. De knooppunten in Drenthe sluiten ook aan op het netwerk van Overijssel, Friesland, Groningen en zelfs Duitsland. In ons artikel over het wandelnetwerk Drenthe leggen we uit hoe het werkt.

wandelnetwerk Drenthe

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

Zeijerwiek wandelen