Een overzicht van wandelroutes in Drenthe van 5 km:

  • Wandelroute Hoekenbrink
  • Takkenhoogte Meeuwenveen
  • Gasterse Duinen
  • Mantingerveld
  • Het Zwarte Gat 
  • Wolvenspoor wandelroute

Wandelroute Hoekenbrink

De wandelroute Hoekenbrink is 4,2 kilometer lang en hoort dus zeker thuis in dit lijstje met wandelroutes in Drenthe van maximaal 5 kilometer. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Bosweg in Oude Willem, in de buurt van het Drentse dorp Diever. De route voert je in een uurtje door de prachtige natuur van Nationaal Park Drents-Friese Wold.

wandelroute Hoekenbrink
Wandelroute Hoekenbrink

Takkenhoogte Meeuwenveen

Door het gebied Takkenhoogte en Meeuwenveen loopt een gemarkeerde wandelroute van 4 kilometer. Vlak voor het einde van de wandelroute kan je er voor kiezen om de route uit te breiden tot 5 kilometer. Naast de mooie natuur kom je hier ook veel dieren tegen. Zo worden hier regelmatig bijzondere vogelsoorten gespot.

Gasterse Duinen

Misschien wel de mooiste wandelroute in Drenthe van 5 kilometer in dit lijstje: de wandelroute door de Gasterse Duinen. Deze afwisselende en nog relatief onbekende wandelroute van 5 kilometer voert je door een van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe.

wandelen gasterse duinen
Gasterse Duinen

Mantingerveld

Nog zo'n onbekende wandelroute is deze wandeling door het Mantingerveld. Tijdens deze route van 4 kilometer wandel je door een afwisselend landschap met heide en vennetjes. Ook is er een grote visvijver, die in de winter wordt omgetoverd tot een ijsbaan. De route begint en eindigt bij het dorpshuis in Nieuw Balinge. Klinkt misschien gek, maar voor je het door hebt begeef je je al in het groen!

Het Zwarte Gat

Vlakbij het Drentse Zuidwolde kan je een mooie route van 4,5 kilometer wandelen. Het Zwarte Gat is een klein natuurgebied dat wordt beheerd door Stichting Het Drentse Landschap en leent zich uitstekend voor een wandeling. Honden zijn niet toegestaan, in verband met de Schotse Hooglanders die er grazen.

wandelen zwarte gat Zuidwolde
Het Zwarte Gat

Wolvenspoor wandelroute

We sluiten dit lijstje met wandelroutes in Drenthe van 5 kilometer af met de Wolvenspoor wandelroute in het Hart van Drenthe. Deze wandelroute van iets minder dan 5 kilometer voert je door zowel dicht begroeide bossen als open landschappen met mooi uitzicht. Extra leuk: je wandelt tijdens deze route ook een stuk over een vlonderpad.

Lees ook: Dit zijn alle vlonderpaden in Drenthe

wolvenspoor plankenpad
Wolvenspoor wandelroute

Nog meer wandelroutes in Drenthe van 5 kilometer

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie wandelroutes in Drenthe van maximaal 5 kilometer te vinden. In dit artikel hebben wij slechts een selectie gemaakt van 6 routes die volgens ons de moeite waard zijn. Wandel je graag? Houd dan het Instagram account van Waanzinnige Wereld in de gaten, want ook daar delen we regelmatig mooie wandelroutes in Drenthe.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Drenthe

wandelroutes drenthe 5 kilometer