Is Colombia duur?

Een open deur, maar je kan een vakantie natuurlijk zo duur maken als je zelf wil. Veel mensen vragen zich af of Colombia een duur land is. Na in de zomer van 2023 iets meer dan 3 weken door Colombia te hebben gereisd kunnen we je vertellen dat de prijzen in het noorden wat hoger liggen dan in het binnenland. Toch is reizen door Colombia over het algemeen goed betaalbaar en veel goedkoper dan Europa.

Bekijk hier onze reisroute door Colombia

Kosten per categorie

Het leek ons het handigst om de kosten voor Colombia per categorie op een rijtje te zetten. Zoals de kosten voor vervoer, activiteiten, eten en drinken, accommodaties, boodschappen en natuurlijk de overige kosten die we niet onder een van de categorieën kunnen plaatsen. Hopelijk krijg je op deze manier een zo compleet mogelijk beeld over de kosten en het dagbudget voor je reis door Colombia.

kosten Colombia

Kosten voor vervoer in Colombia

Je reis naar Colombia begint met vliegtickets, maar daar blijft het niet bij. Eenmaal aangekomen in dit land - dat ongeveer twee keer zo groot is als Frankrijk - ontkom je eigenlijk niet aan het nemen van een binnenlandse vlucht. Wij hebben waar dat kon zoveel mogelijk met bussen gereisd, maar namen ook twee binnenlandse vluchten.

Het gemiddelde dagbudget voor vervoer in Colombia is erg afhankelijk van je reisroute en de manier van reizen. Wij hebben in totaal twee binnenlandse vluchten genomen; van Pereira naar Medellín en van Medellín naar Santa Marta. De prijs van binnenlandse vluchten is erg afhankelijk van het moment waarop je boekt, je reisperiode en de maatschappij waar je mee vliegt. Een binnenlandse vlucht inclusief hand- en ruimbagage kan je al vinden vanaf 50 euro, maar ook vluchten van 150 euro zijn geen uitzondering. Over het algemeen geldt dat vroeg boeken voordeliger is dan op het laatste moment. Het nadeel daarvan is dat je aan data gebonden bent en je hierdoor je reisplannen niet meer zo makkelijk kan wijzigen.

In Colombia rijden veel nachtbussen. Een nachtbus nemen scheelt een overnachting in een ho(s)tel. Bovendien zorgt ’s nachts reizen er voor dat je overdag je tijd maximaal kan benutten. Persoonlijk hebben nachtbussen niet onze voorkeur, omdat je in een bus toch minder goed slaapt dan in een ho(s)tel. Daarom hebben wij er voor gekozen om slechts één keer met de nachtbus te reizen. Mocht je dit vaker gaan doen dan zullen je kosten voor vervoer wellicht iets hoger uitvallen, de kosten voor accommodaties daarentegen wat lager.

Voor de bussen die lange afstanden afleggen, van bijvoorbeeld Bogota naar Neiva, betaalden we 15 euro per persoon. Hetzelfde bedrag betaalden we voor de bus van Neiva naar Armenia. Lokale bussen in Colombia zijn erg goedkoop en kosten hooguit 2 euro voor een ritje van een uur, maar hier hebben wij slechts twee keer gebruik van gemaakt. Houd er rekening mee dat lokale bussen heel vaak stoppen, hierdoor kan je reis een stuk langer duren dan verwacht.

Lees ook: Alles wat je moet weten over reizen met de bus in Colombia

Vooral in de steden hebben we veel gebruik gemaakt van Uber en Cabify. Beide zijn handige apps om te installeren als je gaat reizen door Colombia. Officiële taxi’s zijn niet alleen duurder, ze zijn ook minder veilig. Klinkt misschien vreemd, maar ook de locals waarschuwden ons voor de soms onveilige gele taxi's die je vooral in de grote steden ziet. We raden je daarom aan om voor korte ritjes in de stad gebruik te maken van Uber of Cabify. Voor langere afstanden kan je een (lokale) bus nemen en je bij de busterminal of je ho(s)tel laten informeren over de beste optie. Voor een ritje van een kwartier in een Uber/Cabify betaal je ongeveer 20.000 pesos (€4,50).

Gemiddeld gaven wij per persoon per dag €18 uit aan vervoer in Colombia. Dit bedrag is inclusief (vrij prijzige) binnenlandse vluchten, maar exclusief het vliegticket van en naar Colombia. Mocht je geen binnenlandse vluchten nemen en in plaats daarvan met de bus reizen, reken dan op maximaal €10 per persoon per dag voor vervoer. Vanzelfsprekend zijn de kosten voor vervoer in Colombia erg afhankelijk van je reisroute.

Let op: De kosten voor de heen- en terugvlucht zijn niet in dit overzicht met het dagbudget voor Colombia opgenomen.

kosten vervoer Colombia

Kosten voor activiteiten in Colombia

Tijdens een verre reis krijg je veel nieuwe indrukken te verwerken. Als je gaat backpacken verplaatst je je waarschijnlijk om de zoveel dagen alweer naar een nieuwe bestemming en dat kan vermoeiend zijn. Iedereen ervaart dit anders, maar wij hebben er bewust voor gekozen om niet alle dagen vol te plannen. We keken per dag hoe we ons voelden en waar we zin in hadden. Uiteraard hadden we vooraf (of onderweg) al goed uitgezocht wat we allemaal wilden doen, dat scheelt veel tijd op je bestemming.

Een groot voordeel is dat er in Colombia op meerdere plekken een aantal gratis activiteiten worden aangeboden, zoals een free walking tour door bijvoorbeeld Medellín of Minca. Er wordt wel verwacht dat je fooi geeft, maar zo heb je toch een relatief goedkope activiteit. Daarnaast deden we onder andere een fietstour door Bogota, bezochten we Nationaal Park Tayrona en gingen we in Medellín samen met een gids naar Comuna 13. De meeste activiteiten boekten we pas kort van te voren. Gemiddeld gaven wij per persoon per dag €4,50 uit aan activiteiten in Colombia. Goed om te weten is dat de entree voor Tayrona Nationaal Park en de gids in de Tatacoa woestijn samen al bijna de helft van dit budget innemen.

Tatacoa woestijn Colombia
Tatacoa woestijn

Kosten voor eten en drinken in Colombia

Eerlijk is eerlijk: wij gaan ook een beetje op vakantie voor het lekkere eten en drinken. Al hoef je van de Colombiaanse keuken zelf niet heel veel bijzonders te verwachten, vooral in de grote steden en in de buurt van toeristische bestemming tref je veel hippe restaurants en barretjes.

Wij hebben de meeste middagen en avonden in restaurants gegeten en betaalden voor lunch en een drankje samen tussen de 10 en de 15 euro en voor diner tussen de 15 en 20 euro in totaal. Dit was altijd een hoofdgerecht inclusief een drankje. We aten zeker niet elke dag luxe, maar hebben niet heel scherp op ons budget gelet als het op eten en drinken aankwam. Goed om te weten is dat bij al onze hotels het ontbijt was inbegrepen, deze kosten hebben we daarom niet meegenomen in de kosten voor eten en drinken.

Een ontbijtje buiten de deur scoor je vaak al voor nog geen €5 per persoon. Een empanada kan je bijna overal op straat kopen voor €0,50. Een biertje in een restaurant of barretje kost meestal net iets meer dan €1 en dezelfde prijs betaal je voor een flesje frisdrank of water.

Gemiddeld gaven wij per persoon per dag €18 uit aan eten en drinken in Colombia. Door iets vaker op straat eten te kopen en/of meer lokaal te eten kan je voor eten en drinken in Colombia prima een dagbudget tussen de €10 en de €15 aanhouden.

Kosten voor boodschappen in Colombia

Houd er rekening mee dat je op de meeste plekken in Colombia niet uit de kraan kan drinken. Hierdoor ben je aangewezen op het kopen van flesjes water. Voor de rest kochten we af en toe fruit, koekjes, chips en als we een reisdag op de planning hadden een broodje voor onderweg. Ook kochten we tijdens onze reis anti-insecten spray, zonnebrand en after-sun. Ook het dagbudget van deze categorie is erg afhankelijk van je manier van reizen. Wij gaven aan boodschappen gemiddeld €2 per persoon per dag uit, maar waren vrijwel dagelijks in de supermarkt te vinden.

Kosten voor hotels in Colombia

De kosten voor hotels in Colombia zijn natuurlijk erg afhankelijk van de wensen die je hebt. Een bed in een slaapzaal is de goedkoopste optie, maar comfortabeler is een privé kamer in een hotel. Wij hebben altijd in hotels of hostels met een privé kamer geslapen, sliepen nooit op een slaapzaal en ook niet op een camping of - zoals je in Colombia af en toe ziet - buiten in een hangmat. Bij alle hotels waar we hebben overnacht was het ontbijt bij de prijs inbegrepen en we verbleven altijd op locaties in het centrum of in de buurt van bezienswaardigheden. Hierdoor betaalden we iets meer dan gemiddeld per nacht.

Voor een privé kamer in een leuk en iets luxer hotel inclusief ontbijt kan je in Colombia rekenen op een bedrag tussen de 40 en 60 euro per kamer per nacht. Iets meer basic kost tussen de 20 en 40 euro per kamer per nacht. Een bed in een slaapzaal is een stuk goedkoper en kost meestal niet meer dan 10 euro per nacht. In dit overzicht gaan we uit van gemiddeld €20 per persoon per nacht voor overnachten in Colombia.

kosten hotels Colombia

Overige kosten

Toen we aankwamen op de luchthaven van Bogota kochten we allebei een sim-kaart met in totaal 60GB aan data. Hiervoor betaalden we €15 per persoon. We hebben in totaal drie keer onze kleding laten wassen en dat kostte ons in totaal €30. Maak met deze informatie zelf een inschatting of je deze kosten wel of niet wil opnemen in je dagbudget voor Colombia.

Lees ook: Dit is de ideale reisroute door Colombia voor 3 weken

Gemiddelde kosten per dag voor Colombia

Een dagbudget noemen is ontzettend lastig, maar we hopen dat je na het lezen van dit artikel toch een goed beeld hebt gekregen van de kosten voor reizen door Colombia. Als we alle kosten op een rijtje zetten komen we uit op een gemiddeld dagbudget voor Colombia van €56,50 per persoon.

Als je minder budget hebt of gewoon minder geld wil uitgeven raden we je aan om vaker in een slaapzaal te slapen, vaker een nachtbus en geen binnenlandse vluchten te nemen en regelmatig bij een kraampje op straat te eten in plaats van in een restaurant. Op deze manier kan je prima door Colombia reizen met een dagbudget van €35 tot €40 per persoon.

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Colombia

kosten Colombia