kinderdijk molens
Nederland,  Zuid-Holland

Wat kun je doen in Kinderdijk?

Bijgewerkt op 7 augustus 2021

Kinderdijk is een uniek stukje Nederland. Zowel de historie, het verhaal en de omgeving zijn werkelijk fantastisch om je in te verdiepen. In dit blog vertellen we je er meer over. Ook benoemen we de voordelen van een ticket. Want ondanks dat je rondom de molens van Kinderdijk vrij kunt wandelen en fietsen is een ticket zeker een meerwaarde. Waarom? Lees snel verder!

In Kinderdijk zijn 19 molens te vinden

Wat kun je doen in Kinderdijk met een ticket?

Zoals we hierboven al schreven kun je er voor kiezen om een ticket te kopen voor je bezoek aan Kinderdijk. Waarom zou je dit doen? Omdat het echt een meerwaarde is! Wij namen de proef op de som en zijn er dan ook van overtuigd dat de beleving met een ticket vele malen groter is. Zo mag je onder andere een kijkje nemen in de drie museummolens en kun je onbeperkt op één van de rondvaartboten stappen. Maar er is meer!

kinderdijk rondvaart

Hulpgemaal de Fabriek

Wij raden aan om je bezoek aan Kinderdijk te beginnen in Hulpgemaal de Fabriek. Hier kun je een multiscreen-film bekijken. Op deze manier kom je alvast iets meer te weten over Kinderdijk.

Bezoek het Wisboomgemaal

Zodra de film is afgelopen kun je direct doorlopen naar het Wisboomgemaal. Hier neem je een kijkje in de machinekamer en kun je op de poldertafel zelf achter de knoppen gaan staan om te werken met de wind. Loop zeker even binnen! Al is het maar voor de souvenirs die je hier kunt kopen.

Tussen Hulpgemaal de Fabriek en het Wisboomgemaal vind je de toiletten

Vaar mee met de rondvaartboten

We hebben het al benoemd, maar dit vonden wij de grootste meerwaarde van het ticket. Het is ontzettend leuk om de molens vanaf het water te bekijken. Bovendien levert dit ook nóg mooiere plaatjes op! Zeg nou zelf…

Toegang tot de museummolens

Met je ticket heb je ook toegang tot de drie museummolens: Museummolen Nederwaard, Blokweer en Overwaard. Waarvan de laatste alleen per boot te bereiken is.

Bij elke museummolen staat een molenaar klaar om je rond te leiden en zijn of haar verhaal te vertellen. Wat ons opviel was dat de molenaars en vrijwilligers stuk voor stuk ontzettend enthousiast en behulpzaam zijn. Wist je trouwens dat er in Kinderdijk meer dan 200 vrijwilligers werken? Samen houden ze dit mooie stukje Nederland levend, waar we ze enorm dankbaar voor mogen zijn.

molen kinderdijk
Museummolen Overwaard

Audiotour via de Kinderdijk-app

Via de gratis Kinderdijk-app heb je alle informatie over je bezoek aan Kinderdijk in je broekzak. Zo vind je in de app een interactieve plattegrond, fiets- en wandelroutes en informatie over de omgeving.

Als je een ticket hebt gekocht kun je nog net iets meer met de app: Koppel je ticket aan de app, om gebruik te kunnen maken van een audiotour. Zo leer je nog meer van de molens en de omgeving.

Tickets voor Kinderdijk kopen

Overtuigd van de meerwaarde van een ticket? Op deze website koop je tickets voor je bezoek aan Kinderdijk. Kies eenvoudig een datum en reken je ticket(s) af. Doe dit voor je bezoek, want het reserveren van een ticket is verplicht.

Wat kun je doen in Kinderdijk zonder ticket?

Ook zonder ticket kun je Kinderdijk bezoeken, maar je mist wel de beleving zoals je die met ticket zou hebben. De voordelen hierboven zijn het geld volgens ons dan ook meer dan waard.

Mocht je er toch voor kiezen om zonder ticket Kinderdijk te gaan bezoeken, dan kun je hier heerlijk fietsen en wandelen. Ook vanaf de fiets- en wandelpaden heb je een mooi uitzicht op de molens en het landschap.

Door het molengebied van Kinderdijk lopen diverse fiets- en wandelknooppunten. Fietsknooppunt 2 en 3 liggen in het gebied en voor de wandelknooppunten zijn dit er nog een aantal meer: 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 37, 39 en 42.

De wandelroute Kinderdijkpad van 7,5 kilometer is een aanrader

Zowel met als zonder ticket ben je welkom in de horeca van het Bezoekerscentrum. Geniet van een hapje en een drankje met fantastisch uitzicht over de molens en het water.

Kinderdijk met kinderen

Twijfel je er aan of dit uitje geschikt is voor Kinderen? Wees gerust, ze zullen het geweldig vinden!

In Kinderdijk is ook aan kinderen gedacht en dat is te zien. Zo vind je bijvoorbeeld in het Wisboomgemaal een poldertafel waar je de molens zelf kunt bedienen en je zelf aan de slag kunt gaan met de kracht van de wind.

De rondvaartboten en wandelpaden zijn geschikt voor kinderwagens, dus ook dat hoeft geen probleem te zijn.

kinderdijk molens

Hoe kom je in Kinderdijk en waar kun je parkeren?

De molens van Kinderdijk zijn te vinden in het dorpje, jawel, Kinderdijk. Over het ontstaan van de naam Kinderdijk lopen de meningen trouwens uiteen, hierover hoor en zie je meer in de film in Hulpgemaal de Fabriek.

Met de auto

Als je met de auto naar Kinderdijk komt is het verstandig om je vooraf goed voor te bereiden. In het dorp mogen namelijk alleen vergunninghouders parkeren.

Parkeer je auto als bezoeker daarom aan de Marineweg in Alblasserdam. Matrixborden wijzen je de weg naar het parkeerterrein. Vanaf het parkeerterrein rijden dagelijks (tussen 09.00 en 18.00 uur) shuttlebussen van en naar de entree van het molengebied. Makkelijker kan niet! De kosten voor het parkeren en het vervoer naar het molengebied zijn € 7,50 per auto.

Let op: De laatste shuttlebus terug naar Alblasserdam vertrekt om 17.45 uur.

Voor het vervoer terug naar Alblasserdam moet je aan de ticketbalie in het Bezoekerscentrum voor alle inzittenden een instapbewijs afhalen. Dat kan tot 17.00 uur. Het is hier alleen mogelijk om met pin te betalen.

Heb je online een parkeerticket gekocht? Dan hoef je geen instapbewijs meer op te halen.

Met het openbaar vervoer

Je kunt ook met het openbaar vervoer naar Kinderdijk reizen. Daarover lees je meer op deze pagina op de website van Kinderdijk.

Nog meer inspiratie

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram. Meer dan 10.000 mensen gingen jou al voor!

Ook leuk:

Schotse Hooglanders spotten in Drenthe

Route van Geluk: Fietsen door Meppel en omgeving

Hoi! Mijn naam is Carlo. In juli 2019 met trots begonnen aan Waanzinnige Wereld. Kijk rustig rond en laat je inspireren!

Stel hier je vraag of geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.