Tips en highlights om te doen in Helmond in het kort:

  • Kasteelruïne Asten bezoeken
  • Wandelen of fietsen in Nationaal Park De Groote Peel
  • Street art en de kubuswoningen van Helmond bekijken
  • Rondleiding in stadsbrouwerij Deftige Aap
  • Kasteel Helmond

Land van de Peel

Voor we verder gaan met onze tips voor Helmond vertellen we je graag eerst even iets over Land van de Peel. De gemeente en de stad Helmond is onderdeel van Land van de Peel. Het Land van de Peel wordt gevormd door zes Brabantse gemeenten: Helmond, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren. Samen vormen ze één grote regio vol bezienswaardigheden, maar ook ieder voor zich met een eigen karakter en uniek aanbod. In Land van de Peel vind je ruimte en rust om even helemaal op te laden. Nationaal Park De Groote Peel bevindt zich, zoals de naam al doet vermoeden, in Land van de Peel. Daarover later meer.

Kasteelruïne Asten

Verscholen achter het groen in het dorpje Asten, op zo'n 15 kilometer van Helmond, vind je de restanten van Kasteel Asten. De burcht ging ten onder tijdens een Duitse aanval in 1944, maar er staat nog altijd een groot deel van het kasteel overeind. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven in en rondom het kasteel. Tijdens de rondleiding kom je meer te weten over het bewogen verleden van het kasteel. Zo maakte het veel oorlogen en zelfs heksenvervolging mee.

Meer informatie: kasteelasten.nl

kasteel asten
binnenkant kasteel asten
Kasteelruïne Asten

Nationaal Park De Groote Peel

Vennetjes, hoogveengrond en geliefd onder vogelspotters: Nationaal Park De Groote Peel. Met een Natura 2000-status behoort het nationale park tot een van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Het natte landschap werkt als een magneet voor honderden soorten broed- en trekvogels.

Je verkent het gebied het beste te voet, maar er lopen ook een aantal mooie fietsroutes door het park. Start je avontuur bij Buitencentrum de Pelen aan Moostdijk 15 in Ospel. Hier vind je ook suggesties voor mooie wandelroutes.

nationaal park groote peel
vlonderpad groote peel
Vlonderpad Nationaal Park De Groote Peel

Street art in het centrum van Helmond

In het centrum van Helmond is veel street art te vinden. Nog meer eye-catchers in het centrum van Helmond zijn onder andere theater Het Speelhuis, de kubuswoningen en natuurlijk Kasteel Helmond, waar je verderop in dit artikel meer over leest.

Kubuswoningen

Veel mensen kennen de kubuswoningen in Rotterdam, maar wist je dat de kubuswoningen in Helmond al eerder bestonden? Het was een project van de gemeente Helmond in samenwerking met architect Piet Blom. Als voorproefje voor een groter project, dat in de jaren daarop gerealiseerd werd, werden er in 1974 eerst 3 kubuswoningen gebouwd aan de Wilhelminalaan/Kasteeltraverse. In de jaren daarna werden de overige 18 kubuswoningen gebouwd op het naar de architect vernoemde Piet Blomplein in het centrum van de stad.

kubuswoningen helmond
Kubuswoningen

Bezoek stadsbrouwerij Deftige Aap

In het monumentale pand van stadsbrouwerij de Deftige Aap, dat stamt uit de zestiende eeuw, ben je 7 dagen per week van harte welkom voor lunch, diner en borrel. En natuurlijk om een prijswinnend biertje te proeven. Je kunt plaatsnemen aan een tafeltje en voor of na je biertje op eigen gelegenheid een kijkje nemen in de brouwerij. Overleg dit wel even met de bediening.

Kasteel Helmond

Kasteel Helmond staat al bijna 700 jaar in het centrum van Helmond en fungeert inmiddels als museum. Daarnaast heeft het enkele gemeentefuncties, zoals een raadzaal en een trouwzaal. Het kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd; de eerste bouwactiviteiten vonden waarschijnlijk tussen ca. 1325 en 1350 plaats. Kasteel Helmond is de grootste waterburcht van Nederland.

Voor families, gezinnen en liefhebbers is een bezoek aan Kasteel Helmond een leerzaam uitje. Er is veel te doen voor kinderen, zoals het spelen van kasteelgames en een speurtocht met spannende routes. Houd je niet zo van musea? Ook dan is het toch de moeite waard om het kasteel van binnen te bekijken. Net zoals vele kastelen is ook dit kasteel een indrukwekkend bouwwerk.

Museum Helmond is gemakkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Parkeren kan vlakbij en vanaf station Helmond is het 10-15 minuten lopen naar het kasteel. Check vooraf de openingstijden en bestel je tickets alvast via de website. Adres: Kasteelplein 1.

doen in Helmond
Kasteel Helmond

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Noord-Brabant

doen in Helmond