wat zijn knapzakroutes
Nederland,  Drenthe

Wat zijn Knapzakroutes?

Bijgewerkt op 26 januari 2023

Knapzakroutes, wat zijn dat eigenlijk? Veel mensen vragen zich dit af en willen er graag meer over weten. Wij zochten het voor je uit!

Geschiedenis van de Knapzakroutes

Om antwoord te geven op de vraag wat een knapzakroute nou precies is, vertellen we je graag eerst een stukje over de geschiedenis van de knapzakroute.

In 1983 werd er een plan uitgewerkt voor ‘eenvoudig toerisme’ in Drenthe. Er werd gekozen voor wandelroutes die bijdroegen aan een educatieve kennismaking met het Drents cultuurlandschap. Het doel was om mensen kennis te laten maken met onontdekte plekjes in de provincie Drenthe en dit door middel van cultuur en geschiedenis nog meer waarde en informatie mee te geven.

In 1983 werd de eerste natuurwandeling met historische landschapsbeschrijving uitgebracht over het dorp Amen en omgeving. Het motto van de route was ‘Met de knapzak door Drenthe’. Zo vinden we op de website van Knapzakroutes. Het jaar daarop volgden meerdere routes. Er werd een wachtlijst gemaakt van dorpen die zelf ook een eigen Knapzakroute wilden hebben. Met steun van de gemeenten en het bedrijfsleven werden de Knapzakroutes in korte tijd een succes.

Dit succes werd ook elders in het land opgemerkt. Met als resultaat een aantal vergelijkbare ideeën, zoals de Struun-route in de provincie Groningen, de Swalkrûte in Friesland en Kuierroute  in Overijssel.

Wat is een Knapzakroute?

Als je bovenstaande hebt gelezen zul je waarschijnlijk al wel door hebben wat een knapzakroute nou eigenlijk is. De Knapzakroutes zijn rondwandelingen door Drenthe, die worden beschreven in een kleine wandelgids. Je komt tijdens de Knapzakroute door de meest bijzondere en onontdekte plekjes van Drenthe.

Tegenwoordig zijn de gidsjes niet meer te verkrijgen en zijn vrijwel alle routes gedigitaliseerd. De routes zijn te vinden op de website van Knapzakroutes.nl en op de website van Eindje om in Drenthe.

Meestal loopt een Knapzakroute door of langs een of twee dorpen. De routes zijn niet gemarkeerd, dus het komt allemaal op goed kaartlezen aan. Daar krijg je dan wel de meest bijzondere plekjes van Drenthe voor terug!

Knapzakroutes in Drenthe

Het idee van de Knapzakroutes is ontstaan in Drenthe. Sterker nog, Drenthe is de enige provincie waar Knapzakroutes te vinden zijn. Vergelijkbare initiatieven en mogelijkheden vind je dus in Groningen, Friesland en Overijssel.

Op dit moment zijn er 65 verschillende Knapzakroutes, met elk gemiddeld 15 kilometer aan informatief wandelplezier. Op deze website vind je een handige overzichtskaart van alle Knapzakroutes door Drenthe.

hart van drenthe
Wandelen door de bossen van Drenthe

Knapzak ABC

Op de website van Knapzakroutes vind je ook nog een Knapzak ABC. Het kan handig zijn om van alle begrippen op de hoogte te zijn. Daar wordt je Knapzakroute nog leuker van!