Wijnroute over het Toscaanse platteland

Tijdens onze vakantie in Toscane zochten wij naar een wijnroute door Toscane die we met onze eigen auto konden rijden. Op internet vonden we zo veel informatie, waarvan vooral veel in het Engels of Italiaans, dat we geen idee hadden waar we moesten beginnen. Om je een beetje te helpen hebben wij daarom hieronder een door onszelf uitgestippelde wijnroute beschreven. Deze wijnroute met eigen auto voert je via het Toscaanse platteland langs prachtige Italiaanse dorpjes en wijngaarden.

Wil je tijdens je wijnroute ook wijn proeven? Reserveer dan een excursie bij een wijnhuis of klop onderweg gewoon ergens aan. Onderaan dit artikel vind je de ligging van alle dorpjes die we in dit artikel benoemen overzichtelijk op de kaart. Trek voor deze wijnroute ongeveer een halve tot hele dag uit, afhankelijk van hoe vroeg je vertrekt en hoe vaak je uitstapt.

Wijnroute Toscane:

  • Start in San Carlo
  • San Carlo - Castagneto Carducci
  • Castagneto Carducci - Bolgheri
  • Bolgheri - Bibbona
  • Bibbona - Casale Marittimo
  • Vanuit Casale Marittimo terug naar je uitvalsbasis

Start je wijnroute door Toscane in San Carlo

Tijdens onze vakantie in Toscane verbleven we op Camping Mareblu in Cecina. Een ideale uitvalsbasis voor een wijnroute door Toscane. Vanaf de camping was het ongeveer een halfuur rijden naar San Carlo, het eerste dorpje die je tijdens deze wijnroute aandoet.

Het uitzicht onderweg was echt fantastisch! Eenmaal aangekomen in het bergdorpje werden we verrast door het prachtige uitzicht richting de zee en over de Toscaanse wijngaarden. Vanaf San Carlo vervolg je de wijnroute naar Castagneto Carducci.

wijnroute Toscane met eigen auto

Vervolg je route naar Castagneto Carducci

De bekende wijnroute 'La strada del vino e dell olio' start in Castagneto Carducci, dat geeft wel aan dat je in de buurt bent van heel veel moois! De foto hieronder is gemaakt in Castagneto Carducci, tijdens een wandeling door het dorp. Na je bezoek aan Castagneto Carducci vervolg je de wijnroute naar Bolgheri. Vergeet onderweg niet te genieten van het uitzicht, want dit is misschien wel het mooiste stukje van de wijnroute.

castagneto carducci
Castagneto Carducci

Bolgheri maakt je wijnroute door Toscane nog mooier

Bolgheri is een pittoresk Italiaans dorpje en staat onder andere bekend om zijn exclusieve Sassicaia wijn en de inmiddels wereldberoemde toegangsweg van bijna 5 kilometer lang: de Viale dei Cipressi. Aan beide kanten van deze weg staan meer dan 2000 (!) cipressen, een hoge Italiaanse conifeer. Heel bijzonder om hier met je auto tussendoor te rijden.

Volgens The New York Times is de Viale dei Cipressi één van de 50 bestemmingen in de wereld die je minstens één keer in je leven moet bezoeken

viale dei cipressi
Viale dei Cipressi

Neem in het gezellige Bolgheri vooral even de tijd om rond te kijken en te genieten van een goed glas wijn of een lekkere espresso of cappuccino. We raden aan om je auto te parkeren op de (betaalde) parkeerplaats waar je even voor het punt van de foto hieronder bent langsgereden. Vanaf deze parkeerplaats is het een paar minuten lopen naar het centrum van Bolgheri.

Parkeer je liever dichterbij? Sla dan net voor de poort rechtsaf, om uit te komen bij een kleinere parkeerplaats die iets dichter bij het centrum van Bolgheri ligt. Hier is het vaak erg druk, waardoor de kans op een vrije parkeerplaats klein is, maar misschien heb je geluk.

Als je bent uitgekeken in Bolgheri vervolg je de wijnroute naar Bibbona. Maar let op, niet naar Marina di Bibbona, want dan verlaat je het binnenland en kom je steeds dichter bij de kust. En dat is natuurlijk niet de bedoeling van een wijnroute door het binnenland van Toscane.

Aanrader: Bolgheri is een leuke plek om aan het einde van de middag en/of 's avonds te bezoeken en hier een hapje te gaan eten. In het centrum zijn ook een aantal leuke winkeltjes te vinden waar ze lokale producten verkopen. Reserveer op tijd, anders is de kans groot dat er 's avonds geen tafeltje meer beschikbaar is. Bolgheri is onder zowel locals als toeristen een populaire bestemming.

bolgheri
De toegangspoort van Bolgheri

Vervolg je wijnroute naar Casale Marittimo via Bibbona

Volgens kenners is Casale Marittimo het échte Toscane. Een piepklein centrum met leuke en kwalitatief goede restaurantjes. Van Bolgheri naar Casale Marittimo ben je ongeveer 20 minuten onderweg, precies op de helft van deze route ligt Bibbona. Wij zijn in verband met de tijd niet uitgestapt in Bibbona, maar we hebben onderweg wel erg genoten van het uitzicht en de mooie omgeving.

Het einde van de wijnroute

Na een eventuele stop in Casale Marittimo en/of Bibbona rijd je weer richting de kust. Volg de borden naar de tolvrije snelweg Via Aurelia (Strada Statale SS1) en je bent vrij snel weer in de buurt van de steden/dorpen aan de kust, zoals bijvoorbeeld Cecina en Marina di Bibbona.

Handig: Een overzicht van de verschillende Italiaanse wegen

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

wijnroute toscane