Lijkt het jou leuk om een auto wijnroute (en olijfolie route) te rijden met eigen vervoer? Lees dan dit artikel! Wij waren op vakantie in Toscane en vonden op internet zo veel informatie, waarvan een groot deel in het Engels of Italiaans, dat we geen idee hadden waar we moesten beginnen.

Om je een beetje te helpen hebben wij hieronder onze zelf uitgestippelde wijnroute beschreven. Lees snel verder, want deze wijnroute door het Italiaanse binnenland en via de charmante dorpjes is prachtig.

Tip: Een handig overzicht van de verschillende Italiaanse wegen

Rij deze route vooral voor het uitzicht en de prachtige omgeving. Als je wijn wilt proeven, reserveer/boek dan een excursie bij een wijnhuis of klop aan bij een Agriturismo. Onderaan dit artikel vind je op de kaart de ligging van alle dorpjes die we hieronder benoemen.

Start je wijnroute door Toscane in San Carlo

Wij verbleven op camping Mareblu (letterlijk: blauwe zee) in Cecina. Vanaf daar was het ruim een halfuur rijden naar San Carlo. Het uitzicht onderweg was fenomenaal! Eenmaal aangekomen in het bergdorpje werden we verrast door het prachtige uitzicht richting de zee, zoals je op de foto hieronder kunt zien.

wijnroute Toscane
Uitzicht vanuit het dorpje San Carlo

Vervolg je reis naar Castagneto Carducci

De bekende wijnroute 'La strada del vino e dell olio' start in Castagneto Carducci, je bent dus in de buurt van heel veel moois! Letterlijk betekent dit de wijn en olie route. Vanaf hier rijd je richting Bolgheri. Vergeet onderweg niet te genieten van je uitzicht en af en toe even te stoppen en uit je auto te stappen om een paar foto's te maken zoals deze hieronder. Deze foto is gemaakt in Castagneto Carducci, tijdens onze wandeling door dit fotogenieke dorpje.

castagneto carducci
Castagneto Carducci

Bolgheri maakt je wijnroute door Toscane nog mooier

Als je bent uitgekeken in Castagneto Carducci, wat eigenlijk onmogelijk is, rijd je verder naar Bolgheri. Bolgheri is een pittoresk dorpje en staat onder andere bekend om zijn exclusieve Sassicaia wijn en de wereldberoemde toegangsweg van bijna 5 kilometer lang: de Viale dei Cipressi. Aan beide kanten van deze weg staan een heleboel cipressen, in totaal meer dan 2000. De cipres is een soort hoge Italiaanse conifeer.

Volgens The New York Times is de Viale dei Cipressi één van de 50 bestemmingen in de wereld die je minstens één keer in je leven moet bezoeken

viale dei cipressi
Viale dei Cipressi

In Bolgheri kun je even de tijd nemen om rond te kijken en te genieten van een goed glas wijn of natuurlijk een lekkere espresso of cappuccino in het gezellige centrum van het dorp.

Als het tijd is om weer in de auto te stappen vervolg je de wijnroute naar Bibbona. Maar let op, niet naar Marina di Bibbona, want dan verlaat je het binnenland en kom je steeds dichter bij de kust. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van deze mooie wijnroute door het binnenland van Toscane.

bolgheri
De toegangspoort van Bolgheri

Wij raden aan om je auto te parkeren op de (betaalde) parkeerplaats die je even voor het punt van de foto hierboven bent gepasseerd, vanaf daar is het minder dan 5 minuten lopen naar het centrum. Je kunt er ook voor kiezen om voor deze poort rechtsaf te slaan, om uit te komen bij een kleinere parkeerplaats dichterbij het centrum van Bolgheri. Hier is het vaak erg druk, dus weinig vrije parkeerplaatsen.

Bolgheri is ook erg leuk om aan het einde van de middag en/of 's avonds te bezoeken en hier een hapje te gaan eten. In het centrum zijn ook een aantal leuke winkeltjes te vinden waar ze lokale producten verkopen. Vergeet niet om op tijd te reserveren, anders is de kans groot dat er 's avonds geen tafeltje meer beschikbaar is.

Vervolg je wijnroute naar Casale Marittimo via Bibbona

Volgens kenners is Casale Marittimo het échte Toscane. Een piepklein centrum met leuke en kwalitatief goede restaurantjes. Van Bolgheri naar Casale Marittimo ben je ongeveer 20 minuten onderweg, precies op de helft van deze route ligt Bibbona.

Wij zijn in verband met de tijd niet uitgestapt in Bibbona, maar we hebben onderweg zeer genoten van het uitzicht en de mooie omgeving. Het vervolg van deze wijnroute is dus zeker de moeite waard.

Als je bent uitgekeken in Casale Marittimo kun je weer richting de kust rijden om terug te keren naar bijvoorbeeld Cecina of Marina di Bibbona. Volg de borden naar de tolvrije snelweg Via Aurelia (Strada Statale SS1) en je bent vrij snel weer in de buurt van de steden/dorpen aan de kust. Fijne vakantie en geniet van deze wijnroute door Toscane!

wijnroute toscane

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

wijnroute toscane