Het leven op de Faeröer eilanden

Voor mijn reis naar de Faeröer eilanden had ik vooral één groot doel: écht ervaren hoe het is om als local op de Faeröer eilanden te wonen en te werken. Vaak kom je de mooiste dingen tegen wanneer je jezelf volledig onderdompelt in een hele andere cultuur. Dat is ook de reden waarom ik niet direct op de toeristische bezienswaardigheden af ben gegaan.

gezin Faeroer eilanden

5e generatie schapenboer

Tijdens mijn reis verbleef ik namelijk drie weken lang bij een Faeröers gezin in huis: Harriet Olafsdóttir en John Petursson Av Gørðum. Tijdens mijn verblijf draaide ik volledig mee in het dagelijks leven van dit Faeröerse gezin. Harriet is een 5e generatie schapenboer die al vele jaren haar eigen kudde schapen onder haar hoede neemt op een klif op het eiland Eysturoy. Het was heel bijzonder om te ervaren hoeveel tijd en aandacht er bij dit werk komt kijken.

leven op de Faeroer eilanden

Opgroeien in de natuur

Je kan je vast voorstellen dat je als kind op de Faeröer eilanden veelal buiten in de natuur opgroeit. Dat is zo ook het geval voor Jona en Maja Ly, de twee kinderen van John en Harriet die het fantastisch vinden om mee te helpen op de boerderij. Wanneer de kinderen vrij hebben van school zijn ze vrijwel altijd tussen de schapen en paarden te vinden. Alleen al de korte wandeltocht van hun huis naar de boerderij is indrukwekkend.

opgroeien in de natuur
local life Faeroer

Een helikopter als openbaar vervoer

Maar hoe verplaatsen de mensen zich op de meest afgelegen eilanden zonder enige brug, tunnel of bootverbinding? Juist: met een helikopter. Voor de meeste mensen is dit een enorm omslachtige manier van reizen, maar op de Faeröer eilanden weten ze niet beter. Je zou dit kunnen vergelijken met het openbare vervoer bij ons in Nederland. Het is goedkoop en voor veel eilanden de enige manier om bij de bewoonde wereld te kunnen komen.

openbaar vervoer Faeroer eilanden

Eten ze walvisvlees op de Faeröer eilanden?

Tijdens mijn reis over de Faeröer eilanden ben ik bij een aantal bewoners op bezoek geweest om verhalen te verzamelen. Zo ontmoette ik John zijn vader, een oude visserman die in Hósvík woont. Bij hem kon ik namelijk iets heel bijzonders ervaren, iets wat ik al zag hangen toen ik over de veranda liep richting de voordeur. Walvisvlees.

Voor de meeste mensen is dit tegenwoordig nogal een gevoelig onderwerp. Zo zijn veel buitenstaanders goed bekend met de roodgekleurde baaien waar de walvissen naartoe gedreven worden, en waar vervolgens vissers - maar ook dorpsbewoners - met hun harpoenen klaar staan om ze te vangen. Toen ik John zijn vader hiernaar vroeg kreeg ik gelukkig geen afkeurende blik: hij vond het geen probleem om het hier met een buitenstaander als mij over te hebben.

Niet veel later kreeg ik zelfs een stuk voorgeschoteld op een bordje. Hij vertelde mij dat het lang niet meer zo gaat als vroeger. Zo zijn de harpoenen al lang niet meer in beeld en worden er niet meer zoveel grienden gevangen als vroeger. "Walvisvlees wat hier gevangen wordt, wordt niet doorverkocht. Wanneer de jacht is geweest wordt het vlees per dorp aan elkaar doorgegeven. Het is een eeuwenoude traditie wat veel voor ons betekent."

Ik mocht een stukje proeven. Of ik het lekker vond? Als ik de kans heb zou ik niet snel nog een keer walvisvlees eten. Een once in a lifetime experience zal ik maar zeggen. 

Grijp je kans, als je hem krijgt

Ik hoop dat ik je een beeld heb gegeven van het leven op de Faeröer eilanden. Tijdens mijn verblijf op de Faeröer eilanden was het erg bijzonder om te zien hoe hard de inwoners van deze eilanden hun best doen om hun eeuwenoude cultuur te behouden. Vele tradities worden nog steeds in stand gehouden, terwijl ze tegelijkertijd volledig open staan voor de interesses van mensen van buitenaf. Dus mocht je de kans krijgen om deze mooie eilandengroep te bezoeken, grijp hem dan. Je zult versteld staan van de gastvrijheid op deze eenzame plek midden in de oceaan.

Tip: Wil je het leven op de Faeröer eilanden zelf ervaren? Een rondreis over de Faeröer eilanden boek je onder andere bij Scandinavië specialist Nordic en Voigt Travel.

Hanusarstova Faeröer

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Gastblogger

Anna Groenia

Hi! Mijn naam is Anna. Als reis- en documentairefotograaf ben ik altijd op zoek naar mooie verhalen en adembenemende landschappen. Mijn werk is een weerspiegeling van mijn passie voor het vastleggen van intrigerende verhalen en het in beeld brengen van de mooiste plekken op de wereld.

Lees hier alle artikelen over

Faeröer eilanden

het leven op de faeroer eilanden