Zuid-Tirol: het andere Italië

Zuid-Tirol is de meest noordelijke provincie van Italië en telt iets meer dan een half miljoen inwoners. In de steden van Zuid-Tirol wordt vooral Italiaans gesproken. Op het platteland spreekt men meestal Duits, al wijkt het Zuid-Tiroolse dialect wel af van hoe wij de Duitse taal kennen. De hoofdstad en tevens grootste stad van de provincie is Bozen, of zoals de stad bij ons genoemd wordt: Bolzano.

Bolzano is een leuke stad, maar wordt voornamelijk gebruikt als uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Zo mochten wij al eens kennismaken met de pistes van skigebied Alta Badia, op maar een halfuur rijden vanaf de luchthaven van de stad.

Lees ook: Wintersport in Alta Badia

De Italiaanse benaming voor de provincie die wij in Nederland Zuid-Tirol noemen is Alto Adige. Duitstaligen noemen het Südtirol. Welke variant jouw voorkeur ook heeft, wij geven je graag tips voor een onvergetelijke herfst in Zuid-Tirol.

Hoe kom je in Zuid-Tirol?

Vanaf Utrecht is het met de auto iets meer dan 1000 kilometer rijden naar Bolzano. Maar de makkelijkste manier is om de nachttrein naar Zuid-Tirol te nemen, wat natuurlijk ook meteen de meest milieuvriendelijke optie is. Alle informatie die je nodig hebt om met de trein naar Zuid-Tirol te reizen vind je hier. Je kunt op de bestemming ook gebruik maken van Südtirol Transfer en het openbaar vervoer van de regio.

Tips voor de herfst in Zuid-Tirol

De bergen hebben iets magisch, de keuken is heerlijk en het uitzicht is fenomenaal: In Zuid-Tirol ontdek je het andere Italië. We verklapten het al, er is ontzettend veel te doen in Südtirol. Hieronder een overzicht van onze favoriete activiteiten en tips voor de herfst in Zuid-Tirol.

Sunrise hike in de Dolomieten

Tijdens deze activiteit maak je een hike naar het punt waar je een adembenemend uitzicht hebt over de 'Drei Zinnen'. De Drei Zinnen zijn Unesco Werelderfgoed en misschien wel de bekendste plek van de hele Dolomieten. Je maakt de sunrise hike niet alleen, want je gaat al vroeg in de ochtend samen met een gids op pad.

In de herfst wordt de lucht helderder, waardoor dit het perfecte seizoen is om de zonsopkomst te bekijken

Törggelen: proef het lokale leven

Voor ons is het misschien een vreemd woord, maar wel erg leuk om mee te maken als je in de herfst in Zuid-Tirol bent. Törggelen is een van de bekendste regionale gebruiken en wordt elk jaar van oktober tot het begin van de adventstijd (eind november) gedaan en kent een lange geschiedenis.

Ooit kwamen in de herfst Zuid-Tiroolse boeren en wijnhandelaren bij elkaar om de nieuwe wijn te proeven. Tegenwoordig is het törggelen een heerlijke combinatie van samen Zuid-Tiroolse specialiteiten proeven en mooie herfstwandelingen maken.

Het Alpenlandschap is in de herfst op haar mooist

Een typische törggelen-maaltijd bestaat meestal uit schlutzkrapfen (gevulde deegenvelopjes), knödel, gepekeld varkensvlees en huisgemaakte worst met zuurkool. Natuurlijk altijd in combinatie met een goed glas wijn! Als afsluiter worden meestal gepofte kastanjes en zoete krapfen (een soort beignets) gegeten. Als je het leuk vind om het lokale leven te ervaren is het törggelen een leuke activiteit om aan deel te nemen. Reserveer vooraf zodat je zeker weet dat er plek voor je is.

Zuid-Tirol törggelen herfst
© IDM Südtirol - Alto Adige / Manuel Ferrigato

Fietsen langs de Zuid-Tiroolse wijnroute

Op de wijngaarden is de herfst het drukste seizoen van het jaar, want de druiven worden nu geoogst. Ontdek Italië's oudste wijnroute op een unieke manier en stap op de fiets, alleen of met een gids. Tijdens de wijnroute door het gekleurde herfstlandschap geniet je van de beste wijnen uit de regio en als je zin hebt help je de boeren een handje met de druivenoogst. Een unieke activiteit die je niet snel gaat vergeten.

herfst Zuid-Tirol
© IDM Südtirol - Alto Adige / Thomas Monsorno

Breng een bezoek aan een van de 7000 appelboeren

Zeg je (Zuid-)Tirol, dan zeg je apfelstrudel! In Zuid-Tirol vind je dan ook veel appelboeren. De meeste appelboeren hebben een 'klein' stuk grond van zo'n 2 á 3 hectare, waar ze vol passie en met veel plezier hun fruit kweken. De appelboeren en hun boomgaarden zijn het hele jaar door te bezoeken. Je kunt je zelfs aanmelden voor een appelboomgaard-tour. En om het allemaal nog leuker te maken: je kunt zelfs overnachten in een Appel-hotel! Wie wil dat nou niet? ;-)

herfst Südtirol
© IDM / Südtiroler Apfelkonsortium / Patrick Schwienbacher

Zuid-Tirol in de herfst: het mooiste seizoen?

Veel mensen vinden de herfst het mooiste seizoen in de Alpen. Natuurlijk is de zomer en de winter ook prachtig en kun je voor elk seizoen eigen pluspunten bedenken, maar de kleuren van het herfstlandschap en de wetenschap dat het er 300 (!) dagen per jaar zonnig is, maken Zuid-Tirol in de herfst een hele fijne bestemming. Kijk voor meer inspiratie voor Zuid-Tirol op www.suedtirol.info.

Kopafbeelding: © IDM Südtirol - Alto Adige / Manuel Kottersteger

Maak je reis compleet

Door (een deel van) je vakantie te boeken via onze partners ontvangen wij een kleine vergoeding, jij betaalt hetzelfde.

Carlo

Hoi! Mijn naam is Carlo, het gezicht achter Waanzinnige Wereld. Voor jou op zoek naar de mooiste bestemmingen en de leukste activiteiten in binnen- en buitenland.

Lees hier alle artikelen over

Italië

Zuid-Tirol sunrise hike herfst